Arbeidstraining Centrum naast Kringloopwinkel Tilburg

Leren werken zoals het ook ‘in het echt’ gaat.

Hein Wagener, adjunct-directeur van Praktijkcollege Tilburg vertelt vol trots over het nieuwe Arbeidstraining Centrum. Een verrassende plek buiten de school waar leerlingen van groep 2 en 3 ‘leren werken’.

Naast de kringloopwinkel
Hein: “Vlak voor de zomervakantie kregen we de ‘go’ om deze plek in te gaan richten als arbeidstraining centrum. In een paar weken tijd hebben we het hier opgeknapt en ingericht. We kunnen gebruik maken van de naastgelegen Kringloopwinkel Tilburg, waar we deze ruimte ook van huren. Die samenwerking verloopt heel prettig en is ook functioneel. Onze leerlingen helpen bijvoorbeeld al mee met het sorteren van spullen.”

Verscheidenheid in werk
“Het doel van het trainingscentrum is leerlingen in wisselende groepen kennis te laten maken met werken. De interne stages zijn net niet bedrijfsmatig genoeg, dus dit is een waardevolle aanvulling op ons lesprogramma. Op tijd zijn, opdrachten correct uitvoeren, samen werken. We hebben nu vier verschillende klussen: etiketten van flesjes verwijderen, bekers vullen met chocoladebonbons, dozen vouwen en bundelen en oude laptops ontmantelen. Het valt overigens niet mee om werk binnen te halen.

Superfanatiek!
“De leerlingen merken direct dat het hier meer prestatiegericht is. Ze zijn superfanatiek. We beoordelen de leerlingen op arbeidsprestaties, motorische competenties en arbeidshouding. Denk aan netjes werken, omgaan met kritiek, volhouden, fris en fit op je werk komen etc. Resultaten noteren we in het OPP. Leerlingen zien heel concreet waar ze in vooruit gaan en wat hun aandachtspunten zijn.”

Toekomstdroom
“We dromen ervan dat dit centrum uitgroeit tot een expertisecentrum Arbeid met jobcoaches, stagebegeleiders, trainingen en goede contacten met de gemeente om jongeren naadloos te laten uitstromen naar werk. Maar goed, laten we eerst meer ervaring opdoen. We hebben in ieder geval een goede start gemaakt!”

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>