Project Buddytalk in STG2

Ook dit jaar zijn we weer gestart met het project Buddytalk.

Een samenwerkingsverband tussen het Praktijkcollege Tilburg en Fontys hogescholen afdeling HRM en Psychologie. Dit met als doelstelling  jongeren kennis te laten maken met en voordeel te halen uit elkaars leefwerelden en hun kijk op de maatschappij waarin ze functioneren. Kortom met elkaar in gesprek te komen over alledaagse zaken ( werk, relaties, sociale omgang, wonen ) die onder jongeren spelen.

Om de groep samen te stellen gaan we uit van vrijwillige deelnemers die op een leuke maar serieuze manier geïnteresseerd zijn in de ander. Uiteindelijk worden via en bepaald stappenplan leerling en student aan elkaar gekoppeld.

Na een introductie aan onze leerlingen werd er een lijst samengesteld van kandidaat deelnemers

Op 29 oktober zijn we met een 14 tal leerlingen naar Fontys gegaan voor een eerste activiteitenmiddag met de aangemelde studenten HRM. Ze hadden een leuke middag georganiseerd met kennismakingsspelletjes om het ijs snel te breken. Iedereen had hier een prettig gevoel aan overgehouden.

Op 12 november kreeg deze kennismaking – en activiteitenmiddag een vervolg op het Praktijkcollege. D.m.v. andere spelvormen kwamen de deelnemers meer over de persoonlijkheid van elkaar te weten. Belangrijk in dit geheel is dat alle deelnemers met plezier deelnemen aan het project.

Op woensdag 21 november was de dag van de speeddate. Iedere deelnemer kreeg de kans om persoonlijk de ander nog eens te bevragen in 5 minuten tijd.  De volgende dag mochten de leerlingen kiezen wie ze het liefst als buddy zouden willen hebben (en ze mochten daar een rangorde in aanbrengen). De studenten HRM mochten dit op dezelfde wijze onafhankelijk van elkaar doen.

Uiteindelijk zijn er 9 passende matches uitgekomen en om dit te vieren en het project dus officieel op te starten zijn we  naar Happy Italy gegaan voor een feestelijk samenzijn en het groepsgevoel te benadrukken. Vanaf dit moment gaan de koppeltjes individueel te werk en kunnen ze met elkaar afspreken om een stevige band op te bouwen en daadwerkelijk met elkaar in gesprek te komen. De tijd zal leren of de match een voltreffer is geweest

Natuurlijk vinden er in de loop van het proces evaluaties plaats met alle betrokkenen om zaken bij te stellen en/of te verduidelijken.

Aan het einde van het schooljaar sluiten we het officiële gedeelte van het project af maar we hopen natuurlijk dat het contact tussen de buddy’s nog wat langere tijd blijft bestaan en een succesvol vervolg krijgt.

Om een beeld  te krijgen wat Buddytalk is en eruit kan zien verwijs ik u graag naar het volgende filmpje wat over dit project gemaakt is en op TV is uitgezonden bij het programma Life Style Experience.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>