Praktijk College Tilburg > ‘Het contact met de leerling en zijn omgeving, is heel persoonlijk en intensief. Dit doe je echt samen’

‘Het contact met de leerling en zijn omgeving, is heel persoonlijk en intensief. Dit doe je echt samen’

Patrick, vakdocent biologie en mentor havo 5,  SG De Keyzer VSO

Waarom heb je gekozen voor het speciaal onderwijs?

Onze leerlingen zijn ontzettend kwetsbaar waardoor ze in het reguliere onderwijs vaak niet kunnen voldoen aan wat er van hen verwacht wordt. Op de Keyzer bieden we ze de aandacht, geborgenheid en veiligheid die ze nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. We bieden ze een veilige setting door heel consequent te zijn en we zijn gericht op het welzijn van de leerling. Het contact met de leerling, maar ook met zijn of haar omgeving, is heel persoonlijk en intensief. Dit werk doe je echt samen. Ik vind het fantastisch om te zien dat we er samen voor zorgen dat de leerling verder komt. Door onze aanpak groeien onze leerlingen, doen ze succeservaringen op en kunnen ze uiteindelijk doorstromen naar vervolgonderwijs of eventueel arbeid.

Wat geeft jou voldoening in dit werk?

Soms heb ik leerlingen die aanvankelijk heel terughoudend en een beetje angstig zijn in het contact. Gaandeweg het schooljaar merk ik dat ze zich vrijer gaan voelen en actief contact met me zoeken. Dat vind ik mooie dingen. Ook kan ik voldoening halen uit een blik in de ogen van een leerling, als ik bijvoorbeeld zie dat hij of zij bepaalde inzichten opdoet. De hele dag bezig zijn met intermenselijk contact geeft mij heel veel voldoening en maakt voor mij dit beroep zo aantrekkelijk.

Welke eigenschappen heb je nodig om bij de Keyzer te kunnen werken?

Om bij de Keyzer te werken moet je gepassioneerd zijn, heel erg gedreven en betrokken. Je moet innig contact kunnen aangaan met een leerling, maar ook met alle andere betrokkenen bij een leerling. Dat hechte contact met anderen kunnen aangaan is iets wat je terugziet in karakters van mijn collega’s. Je komt in dit werk heel dicht bij een leerling. Er zijn ook veel onderlinge verschillen tussen collega’s, dat maakt ook dat er hele mooie dingen gebeuren op de werkvloer. Iedereen heeft oog en beleving voor wat een leerling nodig heeft want iedere leerling heeft andere onderwijs- en begeleidingsbehoeften. Daar passen we ons aanbod op aan. De dagen hier zijn heel dynamisch, elke dag is anders, dat vind ik fantastisch. We zetten ons iedere dag opnieuw in, met heel veel passie en liefde voor de leerling.

https://youtu.be/YW-MxIolK-c

Respect voor ieder individu

Op onze scholen hebben we aandacht voor elkaar en wordt ieder kind gezien. Bij ons is iedereen waardevol.