Praktijk College Tilburg > “Ouders zijn zo dankbaar dat je voor hun kind klaarstaat en ze weer toekomstperspectief biedt”

“Ouders zijn zo dankbaar dat je voor hun kind klaarstaat en ze weer toekomstperspectief biedt”

Jens, docent en mentor Praktijkcollege Tilburg

Wat trekt jou aan in het werken op Praktijkcollege Tilburg?

Ik werk met heel veel plezier op Praktijkcollege Tilburg want ik heb hier echt de uitdaging gevonden die ik nodig had. Vooral de doelgroep spreekt me enorm aan. Het is een kwetsbare doelgroep en je kunt ze naast het cognitieve vlak, ook op andere vlakken heel veel bijbrengen. Zoals het functioneren in de maatschappij, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het werk hier is heel divers, dat maakt het extra uitdagend.

Wat maakt het werken op Praktijkcollege Tilburg zo divers?

Er zit veel diversiteit in de doelgroep, er zitten leerlingen met heel veel verschillende achtergronden bij ons op school. Leerlingen afkomstig uit oorlogsgebieden, leerlingen met leerachterstanden, leerlingen met verschillende problematieken en leerlingen met een IQ tussen de 60 en 80. Daar zit heel veel diversiteit in maar ook in wat we ze aanbieden en de manieren waarop ze leren. Het werken op Praktijkcollege Tilburg is dus op meerdere vlakken heel divers.
Omdat het werk en de doelgroep zo veelzijdig is, is het soms wel een uitdaging. Je moet goed kunnen schakelen en flexibel zijn. Goed kunnen inspelen op de behoeften van je leerlingen en in staat zijn een vertrouwensrelatie met hen en hun thuisfront op te bouwen. We geven ze hier een stevige basis mee waardoor we ze na hun schooltijd bij ons, met een gerust hart op een fijne en passende vervolgplek kunnen achterlaten.

Wat ontroert je in dit werk?

Wat mij persoonlijk erg raakt is de situatie van een aantal leerlingen afkomstig uit Syrië die ik in de klas heb. Deze kinderen hebben het niet makkelijk gehad in de beginjaren van hun leven, ze zijn in veel verschillende landen geweest om te vluchten voor de oorlog en uiteindelijk hebben ze hier een stabiele thuisbasis gevonden. Door de oorlog en het vluchten hebben deze kinderen weinig onderwijs genoten. In mijn klas merk ik dat ze het gevoel krijgen dat ze weer vooruit kunnen denken, dat ze weer kunnen leren en met hun toekomst bezig zijn in plaats van terugdenken aan alle ellende die ze in hun jonge levens al te voorduren hebben gekregen. Dat doet mij heel erg veel. Als ik bij ze op huisbezoek ga, dan voel ik me zo welkom. Ze zijn je zo dankbaar dat je voor hun zoon of dochter klaarstaat en ze weer toekomstperspectief biedt. Dat ontroert me zeker.

https://youtu.be/CD8D03ak9hE

Respect voor ieder individu

Op onze scholen hebben we aandacht voor elkaar en wordt ieder kind gezien. Bij ons is iedereen waardevol.